i'm back

the journey has begin.........

kAWAn - kAWan

kenali diri anda..



hahahahhaha....post kali nie..agak menarik pehatian aku la..
bru aku tahu yg wanita nie ade mcm2 unsur...
so..aku kongsi kan kt korang...
supaye korang dapat taw ape unsur korang...
terutame nye insan yang bernama wanita....n_n

Rahsia wanita tanah, air, api, dan angin

Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.
i) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan
ii) Air - kedua, Keenam, kesepuluh
iii) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
iv) Angin - keempat, kelapan, kedua-belas
 
 
~Wanita berunsur Tanah~
 
Tanah yang subur mampu membuahi tanaman yang hijau dan mekar.
Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti:
* Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami.
* Sebahagian sifat tanah, wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong dan bukan seorang pemarah.
* Tenang dan mengamankan jiwa suami, selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang.
* Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.


~Wanita berunsurkan Air~
 
Air sifatnya bersih dan suci, sejuk, nyaman serta menghilangkan dahaga.
Air juga sifatnya mencambahkan benih, menyuburkan serta menyegarkan.
Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut:
* Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat.
* Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup.
* Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.
* Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah.
 
 
~Wanita yang berunsurkan Api~

 
Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam.
Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak.
Wanita bersifat api:
* Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu.
* Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga.
* Penasihat yang baik kepada suami.
* Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga.
* Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik di hadapan suami.
* Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan.

 
~Wanita berunsur Angin~
 
Angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga.
Wanita yang berunsurkan angin:
* Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami.
* Pandai bermain kata dan memujuk rayu.
* Sopan santun dan berbudi pekerti mulia.
* Bijak mewujudkan suasana selesa.
* Hati yang cepat berubah ubah. 
 
hahahaha...hope korang dapat kenali da..
ape unsur-unsur korang...
x kire la tanah ke...api ke...air ke...or angin..
yg pntng korang kne chill ea....
always smile..senyum itu indah...n_n






8:27pm
3/29/2011

jom like entry kat atas

rumah tumpangan....





hurm...post kali nie agak menyeram kan la....
hope yang lemah semangat n ibu-ibu mengandung..
kuat kan diri...hahhahahaha...
nk tnye nie..korang percaye x psal  hantu....
aku pown x taw la nk ckp cm ne...
aku pown still 50-50...
but mase aku duk sinie kt rmh sewa nie or kmi mengelar kan rumah tumpangan nie..
da mcm-mcm bende yg aku ngn mber lalui...
n disebab ade yg suh aku tulis sal nie...
aku membranie kan dri jgk la..
tulis ttg kisah yg aku lalui...
nie kisah aku jer...kisah mbe-mbe aku ade gak...
but bialah bdk-bdk rumah tumpangan je yang tahu... 
ok...cte 1st...cte die cm nie...
pada satu petang...mbe aku ajak kluar...
umh kmi nie 2 tingkat...
so aku naek la ats coz mase tu suar aku ade kt ats...
aku sorang jer mase tu....and then..
aku ambek suar aku yang aku sangkut kt blakang pintu...
pintu bilik atas sbnrnye susah nk tutup...
coz da rosak...mase aku ambek suar aku tu...
tibe-tibe pintu tu tertutup dengan sendri...
siap kuat bunyi seram ag...kreekkkkkk...
huh'...berdegup kecang jantung aku mase tu...
hahaha....yang best nye mase tu aku g sound pintu tu...
aku ckp "woi...jgn la maen-maen...bkak la balik pntu tu"...
lps jer aku ckp cmtu....
pintu tu trus terbukak dgn sndri..."kreeeekkkk"..
ahahahhaa...ble terbukak jer...aku tros blah...
lari trun bawah dgn senyuman yang manis...
cam cter semanis kurma...
but lam hati...aku jer yang taw cm mne jantung aku berdegup...
kalo boleh dgr jantung aku bedegup mase tu..
aku ase...cm bunyi kude berlari ketakutan...
dupdupdupdupdupdudp...punye la laju...bahahhaha...
tp xde pape la...umh aku still slamat diduduki.....
ok la...2 jela cte yg bley aku cte kt korang...
t cte lebih-lebih korang ckp umh tumpangan nie hunted house plak..
kui3...t mule la krew seekers plak dtg...
huk3....pape pown duk ats muke bumi nie kene la beringat...
bkn kte jer makluk yang duduk kt cinie...
ade bende lain jgk...
kite jer tak nmpk...
pape pown chill ea...n_n





1:41 am
3/24/2011
jom like entry kat atas

menangis???

 
hurm.....menangis.....sebenarnye bnyk jgk kebaikan menangis nie..
bkn setakat membengkakn mate..
menghilang kan suare..tu bg yg meraung la...
n bkn setakat membuang mase..
ade bnyk hikmah di sebalik menangis...
ptot la kdang-kdang ade org menangis tanpa sebab...huhuhu....
menangis nie sbnarnye................... 

1. Membantu penglihatan
Air mata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.

2. Membunuh bakteri
Tak perlu ubat titis mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai anti bakteri semulajadi.Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteri-bakteri yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandung bakteri, hanya dalam 5 minit.

3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis menurunkan level depresi dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali.Air mata yang dihasilkan dari tipe menangis emosi mengandung 24 % protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.

4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa studi tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis emosional adalah mengandungi racun.keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.

5. Mengurangi stress
Bagaimana menangis mengurangi stres?Air mata mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.
Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.

6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat.Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dgn teman-temannya atau seseorang , dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.

7. Melegakan perasaan
Semua orang ingin merasa demikian.Walaupunpun Anda didera berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega.Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega.Keluarkanlah masalah di pikiranmu dan menangis, jangan dipendam lama2 perasaan itu.

 hahahahahahaha...so..jgn malu bile menangis...
menangis la puas-puas..kalo bley..menangis sampai betakung air mate dlm gelas...
coz ia bley menjamin kte menjadi sihat...
 chill ea...n_n








9:14 am
3/22/2011

jom like entry kat atas

karangan BM.....



hahahhaaha...tengah duk best berlegar-legar kt lam tenet..
aku terjumpe beberape jenis karangan yg agak menarik perhatian...
bley tahan la tahap penulisan nye...
kalah sasterawan negare...
aku bace karangan budak-budak nie......
naek tegang urat perut aku..
agak mengelikan hati ngn sanubari la...kalo korang nk taw...
korang bace la sndri....n_n...


tajuk:terima kasih datuk..
 


01 terima kasih datuk

02 terima kasih datuk


03 terima kasih datuk


tajuk:jawab soalan bahagian A



tajuk: keluarga saya

Image

Image
Image 

p/s:karangan diatas hanyalah untuk hiburan bersama..
     tiada kena mengena antara yang hidup n yang telah meninggal 
     dunie...
     heheheheh...chill ea...n smile always...







12:26 am
3/22/2011 
    

jom like entry kat atas

sebelum dan selepas....



 Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah… Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!
More than 10 years : Tido asing2….laki tido depan tv, bini tido ngan anak2…hahaha


Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana !!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..
16 tahun : …………………. (tak balas terus!!!) hehehe….

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???
More Than 10 Years : Buang tebiat ker you ni? Cakap mengarut….

Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih…
6 bulan : I’m BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..
More Than 10 Years : Dah tua2 pun nak beli hadiah ker? Mcm budak2 jer..

Telefon:

6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh… Your call…
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH…. ANGKAT AAAAAHHH!!!

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak..Rasa pun sedappp…!! !
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?
10 Than 10 Years : Today balik lambat, I makan kat luar ngan kengkawan…


Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah… Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancangkan Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler… Senang sikit tak perlu naik flight…
6 tahun: JALAN-JALAN? ?? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK ..
More Than 10 Years : X der keje lain ker, asyik tengok tv jer…





p/s: hahahhaa...pape pown it just for fun...
tiada kena mngena antara yg hidup n yang dah meninggal dunia...
chill ea....and always smile....n_n





11:59
3/18/2011
jom like entry kat atas

trip to sedim -----------> kolam air panas..


ok...1st skali aku nk mntk maaf  coz da lme x update blog..

hehehe...bkn ape...aku bz ckit..
ngn stady....life...problem...
mcm-mcm la...
nie aku nk cte ttg trip aku ngn sehabat handai ku...
kmi pegi ke sg.sedim...
pergh.....terbaek la sg tu...da la luas...dalam...
siap ade tempat buat terjunan freestyle lg...
huhuhuhu....tempat tu agak jauh la...
tp memang berbaloi...lps mndi kt sg.sedim....
kami terus kn journey kami ke kolam air panas legong plak...
tmpat kecik jer...tapi bak kate mber aku...
cm kt paradise...heheheh...
lagi mlm lagi ramai org datang berendam..tmbah-tmbah awej...lagi ramai...
yang aku pelik...
knp kt kolam air pns tu orang rendam kaki jer???
hurm...mybe dieowg tkut pns kowt...
mase kt dalam kolam air pns tu..aku rase...
aku ngn mber-mber aku jer menyelam...
wt rilek jer...walaupown air tu pns...
siap maen lompat-lompat lagi...
cm mandi pool kt tepi rumah jer...
hehehe.....tp trip dri sedim ke kolam air panas mmg jauh n memenat kan...
tp best..and dapat kepuasan yang maksimum...
huhuhu..lau korang nk pegi sane..mmg aku syor kan...
nie aku smpat snap pic ckit mase mandi kt sg.sedim n kolam air pns...
huhuhuhu..k la..chilll k....n_n

~sungai sedim

berlari ke langit...

cara-cara untuk terbang

go awe go.

abang nie tak abeh-abeh nk berlari ke langit...

tengkorak terbang~~lari...

pakcik nie pown nk test power..

mcm kt olimpik da~~

freestyle...


nk tejun gak...tapi takut...

finally..terjun gak...lalallala

ok la..law nk tunjuk sumer pic smpai abes page pown tak abes lgi..


kolam air panas ulu legong
 
 baru sampai...snap pic jap..

lagi..........

dan lagi.........

tengok...kami jer berani menyelam lam air panas tu...
da mcm kene rebus da...tunggu nk tambah perencah sup jer..

tu dia Dato Iskandar...tuff kan...huk4...


tu jela pict yg bley aku tunjuk...hehehe... >_n





12:28pm
3/13/2011

jom like entry kat atas

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogdotdotdot copyright by @ezzie azahari