i'm back

the journey has begin.........

kAWAn - kAWan

kenapa ultraman boleh tahan 3 minit jer......




korang mesti tengok kan cerita ultraman...dari dulu sampai sekarang...
lau nak di kira...dah berpuluh-puluh ultraman yang muncul....dari datuk ultraman sampai ke cicit ultraman..
tapi kalau korang tengok kan..ultraman mesti boley bertahan dalam masa 3 minit jer kat bumi nie...
pastu dia punya mentol kat dada tu mesti berkelip-kelip macam lampu raya...
tiba-tiba aku terfikir....kenapa ultraman boleh tahan 3 minit jer...
nak cakap ultraman makhluk asing...tengok yang bertukar tu semua manusia....
setelah aku kaji dan selidik sendiri menggunakan teori aku sendiri..aku temui jawapan...
kalau korang nak tahu kenapa ultraman boleh bertahan 3 minit jer kat bumi nie...
sila baca entry kat bawah.........

sebab 1:
setelah aku kaji faktor-faktor dan ciri-ciri ultrman...baru aku sedar...
yang badan ultrman tu dah la kedabak besarnya..pastu pakai baju ketat pulak tu..
patot la ultraman tu tak boleh hidup lame-lame kat bumi nie...baju die kecik sangat..
sampai tak boleh nak bernafas....hahhahahhaha..

sebab 2:
korang tengok topeng yang ultraman pakai tu...takde lubang udara langsung...hahahahah..
sampai telinga,mulut ngan hidung die pown takde lubang..macam mane die nak bernafas...
huh'..kesian la sape yang jadi ultraman tu...da la kena berkorban lawan raksasa..
pastu kena berkorban tahan nafas pulak tu..patot la takdan sat lampu kat dada ultraman tu berkelip-kelip..
hahahhaha...kesian...

sebab 3:
hahahaha...kalau korang nak tahu ultraman sebenarnya dah tak tahan malu...yela...mana tak nya...
dah la berlawan pakai baju kecik...pastu ramai orang tengok die...malu die...
so...nak lari dari keadaan yang malu tu...die buat trick nak mati...
coz lepas lampu die berkelip-kelip tu...dia mesti menang kan...betoi tak cakap aku..
ahahahhahaha....

sebab 4:
selepas kajian aku...baru aku tau..ultraman saje jer set mase lampu kat dada die lepas 3 minit berkelip...
coz die taknak rosakan banyak lagi banggunan yang berdekatan dengan die...yela..badan la besar..
bila jatuh..terangkat semua banggunan..hahahaha...pastu da abes berlawan...dia blah camtu jer..
tanak bertanggungjawab......kesian la kt majlis daerah sane nak bersih kan kawasan yang musnah..
hahahhaa...tak patot.....

sebab 5:
sebab kelima pulak..ultraman kan pahlawan cahaya...kalau die lawan sampai malam...
cam mana dia nak serap cahaya...kesian dia...hhahaha...so...tak nak melengahkan perlawanan..
die lawan la kejap jer....sebab tu..bila lepas 3 minit jer..lampu raya dia tu berkelip...hahaha
bagus betol ultrman tu...pandai berlawan..dan pandai atur strategi...hahhaha

amacam....betul tak ape yang aku cerita tu...
hahahah..tu jela jawapan yang aku dapat mase penyelidikan aku tu....
kalau salah..maaf kan aku..hahhaha..tu penyelidikan aku..so aku berhak bersuara...
kalau korang suke entry aku kat atas tu..like la taw...
chill meyh...




10:58 pm
5/30/2011
jom like entry kat atas

tabiat orang kitee....



 cakap pasal tabiat orang kite...macam-macam ada...
hahaha...yang tak penah kita tengok pown ade.....
ade yang positif dan ade yang negatif...
so...entry kali nie..aku ade list kan beberapa tabiat orang kite...
yang selalu orang kita buat......aku rase korang pown penah tengok tabiat nie...


tabiat 1:
kalau waktu kenduri jer...mesti poket tuan rumah berat....mane tak nye...
setiap kali salam mesti dapat duet...huh'...kayo-kayo...
aku ase macam best jer salam-salam waktu kenduri nie...
setiap salam bernilai weh...hahahhaha...
kan masyuk macam tu....tapi aku rase tu tabiat yang baik...
coz sikit sebanyak duet yang orang bagi tu..boleh tolong tuan rumah bekap balik duet yang dieorang keluar kan...yela....bukan sikit duet yang nak kena keluar buat kenduri kawen...hahahha...betol tak??

tabiat 2:
kenapa kalau orang nak jual kereta jer...mesti ade tong minyak dieorang letak kat atas kereta tu...
kenapa tak letak banner ker....lampu kelip-kelip ker..
baru dapat tarik minat orang nak beli kereta...kan2...
nie letak tong minyak...pastu takder orang nak beli...kesian kat kereta tu...
berkarat kena hujan ngan panas....
hahahhaha....

tabiat 3:
setiap kali ade roblok polis...mesti ade kereta yang selisih dengan kita bagi lampu...
so nanti kita dah boleh bersiap sedia untuk menempuh roblok tu....macam buat salah jer...
hohohohoh..betapa bagus nya rakyat malaysia nie...
saling ingat mengingati...so...nanti xde la rakyat malaysia yang kena saman...
bagus kan...

tabiat 4:
kalau ade accident jer..mesti ramai orang berhenti...korang mesti perasan kan...
orang ramai behenti bukan nye nak tolong...tapi tengok jer mangse tu...
ade yang lebih terok...ade plak yang siap rakam n snap gmbr lagi sambil wat muke bangge..
huh...kesian kat mangse yang terlibat tu...kalau la mangse tu boleh berjalan..
mesti dieorang da sepak orang yang snap gambar tu...ade yang tak boley bla lagi...
ade yang siap ambil no plat kereta tu...hoh'...sungguh tak senonoh...hahahhaha...

tabiat 5:
hahahaha...yang kelima nie pulak untuk korang yang selalu naek lift....
korang perasan tak....kalau naek lift mesti ade sorang dua yang tekan up and down button banyak kali...
tambah-tambah orang yang nak cepat....da tekan sekali dia nak tekan lagi...
padahal dah menyala dah lampu tu..tapi still tekan button tu sampai pintu lift terbukak...
hahahahahah...kalau la lift tu boleh bercakap..mesti die cakap..korang tak paham bahasa....
korang ingat kalau korang tekan button tu bnyak-bnyak lift tu boleh turun laju cam roket ker...
hahahhaa...tak boleh la kawan...so...korang sabar jela masa naik lift tu...sabor jela...

so...nie jela entry aku kali nie...hope korang terhibur bace entry aku tu...
kalau korang suke...boleh tekan like button kat atas tu...hahahahhaha..
okeyh la geng...chill ea...




10:00 pm
5/30/2011
jom like entry kat atas

untukmu ibu....



hari nie befday orang yang aku paling sayang kat dunia nie....
tanpa ibu aku rase...aku nie tak wujud kowt....
ibu yang menjaga aku dari kecik...ibu yang menyusukan aku....
dari tapak kaki aku besar 2 jari...sampai la tapak kaki aku saiz 9 sekarang nie...
ibu tak penat menjaga aku yang nakal nie...
walaupown setiap pagi die bagi ceramah kat aku...
tapi aku tahu ibu sayang aku sangat-sangat...
kata orang...marah tu tanda nya sayang...
aku sekarang pown kalau tak dengar taklimat ibu pagi-pagi rase macam tak complete life aku sehari...
da jadi macam hobi aku..dengar ibu aku berleter...
walaupun kadang-kadang terase...aku tahu ibu tak bermakna nak cakap macam tu...
aku sayang ibu sangat-sangat...sempena befday ibu kali nie...
aku wish:

1.panjang umur....
2.dimurah kan rezeki..
3.cepat dapat menantu..(huhuhuhu)
4.bahagia disamping keluarga yang tercinta....

ibu ratu hatiku....

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat menyatakan kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyniari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerahkan kasih
Wahai ibu


hahahaha...cube korang nyanyi lagu nie dengan penuh perasaan....
bak kata kat ogy dalam AF...cube korang fell lagu nie...
mesti korang akan mengalir kan air mata...
sayangi la ibu anda sementara dieorang masih ada...
ape kate..lepas korang bace blog aku nie..korang pegi kiss ibu korang...
cakap korang sayang die...yang selalu buat...mesti ibu korang... balas ciuman tu..
yang jarang buat tu..mesti ibu korang cakap korang da buang tabiat...
hahahha..pape pown chill ea.....




2:31 am
5/29/2011
jom like entry kat atas

koleksi petikan lawak...



dalam dunia nie semua orang mempunyai masalah....
aku pown ade masalah aku sendri.......
okey...so kali nie aku post kan kat korang entri lawak-lawak...
lawak nie tahap maharaja lawak punyer...hahahaha..
biar korang release tension korang tu...
lupekan sekejap masalah-masalah korang tu....
dan layan blog aku ea...

 lawak 1:
"Kenapa lelaki perlu beristeri tiga... ."
Jawapannya kerana :
kerana kalau kawin satu isONE
kalau kawin dua isTWO
kalau kawin tiga barulah isTERI... ..

lawak 2:
SENYUM pada orang tua tanda sayang.
SENYUM pada kanak-kanak tanda kasih.
SENYUM pada kekasih tanda cinta.
SENYUM depan telefon tanda gila,
masih SENYUM lagi... memang sah GILA!

lawak 3:
" Manusia jatuh CinTa??Tak heran... "
Kuda makan RuMpuT?? Tak aneh...
MONYET pandai picit TETIKUS?? HEBAT!!!! ( MOUSE )
MASIH PICIT??
LUAR BIASA!!!!

lawak 4:
 "Cinta..ibarat kentut... "
makin dipendam makin gelisah...
bila di lepaskan ... ... .
ahhhhhhh lega rasanya... ... .

 lawak 5:
Aku terpaku dek renungan matamu,
hatiku tertanya-tanya, BENARKAH ini?
nafas ku tertahan, kau tunduk SEGAN..
lalu ku bertanya, "kau..kentutkan? "

lawak 6:
"... bila hidupmu dlm kegelapan, "
maka berdoalah; dan
apabila selesai berdoa, jika
kegelapan masih mengelilingimu
maka bayarlah bil elektrik mu...

hahahha....ok la...aku stop sampai sinie jer...
harap korang terhibur dengan entry aku kali nie...
jangan sedih-sedih ok....hidup nie mesti kena happy...
so...chill meyh....



9:36 pm
5/28/2011

jom like entry kat atas

snap...snap..snap....



hahahaha...actualy..aku smalam pergi fotoshot ngan mber-mber aku...
walaupown x cukup ahli...
tp ok ar gak...
coz dapat berkumpul sesama ahli....
kami kalau cuti macam waktu sekarang nie....memang selalu hangout same-same..
buat aktiviti pelik-pelik....
hhahaha...kami satu kumpulan yang happening....
pegi memane pown gelak je memanjang....
kadang-kadang...org usha kami pelik.
tapi ape kami kisah...bak kata nora danish...hidup hanya sekali...
sooo....kita enjoy...hahhahaa..ok...
kt bwh nie...aku ade serta kan gambar yang aku snap smalam...
siap ngn edit skali...

snap 1

snap 2

snap 3




snap 4

snap 5



snap 6



snap 7

okey..tu jer yang aku dapat tunjuk kan...
lau korang suke gambar-gambar kat atas tu...like la tau...
terima kasih.....n_n




7:11 pm
5/28/2011

jom like entry kat atas

cinta si mr.bolabola dan mrs.lobaklobak....



hahaha...cerita nie rekaan semata-mata...
hanya ilham si admin yang nak sangat jadi pengarah drama melayu...
tapi tak dapat..hahahahahahah......so....entri kali nie..
admin nak mencerita kan kisah cinta mr.bolabola dan mrs lobaklobak...
enjoy ea....

locatian : disebuah ipt di dalam malaysia....
si wanita : mrs lobaklobak...
si jejaka : mr bolabola...

pada suatu pagi...mrs.lobaklobak sedang berjalan untuk menuju ke kuliah dengan membawa buku dan fail ditangan nya...

mr.bolabola sudah memandang mrs.lobaklobak dari jauh....dan untuk memikat hati si mrs.lobaklobak...
mr.bolabola memulakan trick nya untuk memikat gadis pujaan nya itu....dia berpura-pura seperti seorang yang sedang rush....dan dengan sengaja mr.bolabola melanggar mrs.lobaklobak sehingga terjatuh semua alat tulis..dan buku-bukunya.....

mr.bolabola : ya allah...saya mintak maaf....saya tak sengaja...nak cepat tadi...awak x apa-apa??(sambil mengutip pen dan buku-buku yang jatuh)
mrs.lobaklobak : hey...awak tak nampak ke??sakit tau tak...(marah tapi still kontrol ayu)
mr.bolabola : mintak maaf....(sambil jeling-jeling cover kat mrs.lobaklobak)

pada masa itu...mrs.bolabola menggunakan kepakaran nya..merembat pen mrs.lobaklobak...dan terus memasuk kan pen tersebut ke dalam poket tanpa diketahui oleh mrs.lobaklobak...

mrs.bolabola : saya betul-betul tak sengaja...mintak maaf ea...saya salah..(sambil buat muka sedey)
mrs.lobaklobak : huh'...ape-ape jela....(berpaling sambil buat muke marah...dan terus berlalu pergi)

setelah tamat kelas...mr.bolabola terus pergi ke giftshop...cari tedy bear yang kiut-kiut....dan sekeping kad yang ada tulis i'm sorry....balik jer bilik....mr.bolabola terus mengarang ayat dan mengikat kad dan pen yang mr.bolabola rembat tadi pada bear yang kiut tu...

keesokannya...mr.bolabola mengupah kawan mrs.lobaklobak untuk mengepos tedy bear yang dibeli semalam...

kawan mrs.lobaklobak : mrs.lobaklobak.....tengok nie...i ade nie...(sambil menunjukan bear tersebut)
mrs.lobaklobak : wah...comellnya....(sambil membelek bear yang kiut tu dgn penuh minat)
kwn mrs.lobaklobak : kalo i bagitau sesuatu jangan terkejut ea.....
mrs.lobaklobak : ape die??(muke penuh tande tanye)
kawan mrs.lobaklobak : bear nie sebenarnya....u yang punya.....ade orang suruh i bagi kat u...
mrs.lobaklobak : hah!??siape??(sambil buat muke terkejut + seronok...korang pikir la sndri cmne muke tu)
kawan mrs.lobaklobak : wah...u tengok..siap ade kad lagi...romantik gitu...ahhaha..u bace la..ape dia tulis..

mrs.lobaklobak...terus balik ke biliknya...

apabila membuka kad itu......kedengaran lagu ini....dan tertera la beberapa karang ayat daripada 
mr.bolabola.....

video
(sila full screen kan video clip ini)

tersentuh hati mrs.lobaklobak..apabila mendengar lagu yang mendayu-dayu tu dan keiklasan hati mr.bolabola...dan selepas kejadian itu..hubungan mr.bolaboal dan mrs.lobaklobak...semakin rapat...
sehinggakan..mereka menjadi pasangan kekasih yang bahagia....

the end....

hahahhaa...amacam??best tak cerita yang admin cerita kan...
lau best click la like kat atas tu...
bley admin ceritakan lagi kesah mr.bolabola dan mrs.lobaklobak....
hahahha..chiillll...ea...




9:15 pm
5/27/2011
jom like entry kat atas

blow me a kiss....



okeyh...di sebab kan ramai orang tanye tentang lagu kt blog aku tu..
entry kali nie..aku bg die punyer lirik ngn gmbr penyayi git fresh tu jer...
video clip die dah puas aku cari...tp still tak jumpe...
mane la dieowg sorok video clip die nie...
haish...tp tak pe la....
janji lagu die best....layan.....

git fresh

lirik......

It's Like This (This) It's Like That (That)
I Got Dough (Dough) I Got Stacks (Stacks)
I Can't Buy Anything That I Need (Need)
But I Gotta Have U 4 Free
I Ain't Neva Paid 4 It In My Life (My Life)
So Why The Hell Would I Pay 4 A Wife (Wife)
I Need Luv (Luv) Yes I Do (Do)
But This Is Wat I Need From U

Ooh A Brother Need Luv And Affection
A Brother Need TLC
And I Talkin Bout Chilli (Chilli)
But I'll Take Chilli If She Want It
Ooh A Brother Need Cookin And Cleanin
And When She Say She Luv Me She Mean It
Her Insides Pretty (Pretty)
Hey Hey Hey

And If That's U (U)
Blow Me A Kiss (Kiss) 2 Let Me Know (Know)
If U Feelin Me U Can Do Better (Hey)
Than That Scrub That U With (Than Scrub That U With)
Baby All That U Gotta Do (Gotta Do) Is Blow Me A Kiss
Hey Hey
Da-Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da
Da-Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da
Blow Me A Kiss
Da-Da-Da Da-Da Da-Da-Da Da-Da
Da-Da-Da Da-Da Da-Da
Blow Me A Kiss

I'm Bout This (This)
I'm Bout That (That)
I Had Hoes (Hoes)
(I Spent Stacks) Stacks
I've Had Everything In My Life (My Life)
But I'm a Have U Tonight
Yeah I'm a Have U... U...
I Need Luv (Luv) Yes Indeed (Deed)
But This Is Wat U Get From Me (From Me)

Ooh I'm a Give U Luv And Direction
U Can Be My? I Ain't Talkin Bout Thriller (Thriller)
But I Could Be Your Thriller If U Want It
Ooh I Don't Need No Cookin And Cleanin
We Can Get A Maid If We Need It
Cause I'm On My Brizz-ed (Brizz-ed)
Hey Hey Hey

And If That's U (U)
Blow Me A Kiss (Kiss) 2 Let Me Know (Know)
That U Diggin Me (Diggin Me) U Can Do Better (Hey)
Than That Scrub That U're With (Than Scrub That U're With)
Baby All That U Gotta Do (Gotta Do) Is Blow Me A Kiss
Hey Hey
Da-Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da
Da-Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da Da-Da
Blow Me A Kiss
Da-Da-Da Da-Da Da-Da-Da Da-Da
Da-Da-Da Da-Da Da-Da
Blow Me A Kiss
/2011



huh...nyanyi la korang sampai muntah lagu tu....
hahahahha....lagu itu memang best..
thumbs up to git fresh...
chill meyh....


4:00 pm
5/26/2011

jom like entry kat atas

restaurant vs gerai....



 hahahaha....disebabkan aku suke lepak dgn member-member..
aku terpikir pulak...knp aku lebey suker lepak dkt gerai...
berbanding lepak dekat restaurant...
korang nak tahu knp...
jom bace entry kat bawah nie....

restaurant vs gerai 1:
di restaurant : makan kena ikut step by step...guna sudu yang disediakan...guna pisau yang betul..nak makan ayam pown susah..huh'..leceh....
di gerai : lahap jer guna ape-ape pown....nak guna tangan ker....chopstik ker...sudu ker...kan lebey senang....ikot kretiviti sendiri..hahahaha..

restaurant vs gerai 2:
di restaurant : nak makan dekat sane kena pakai pakaian yang kemas...elok...dan formal....hurm....
sungguh menyusahkan.....
di gerai : makan dekat gerai jugak senang...suka hati nak pakai ape pown...kain pelekat ker....seluar pendek ker....jangan pakai bikini ngn spender jer....nnt tak lalu orang nak makan...coz tengak badan korang yang berlebihan tu...hahahahhaha

restaurant vs gerai 3:
di restaurant : makanan sikit....tak kenyang...mahal pulak tu...hahahha.....sengal...
di gerai : makanan pergh.....betimbun...makan sampai mintak nyawa...kalau tak cukup boleh mintak tambah lagi...hahahhaha...harga dia plak...berpatutan.....bajet-bajet...hahahaha

restaurant vs gerai 4:
di restaurant : nama makanan pelik-pelik....susah nak oder.....benda makanan yang same....name jer lain...
di gerai : mintak jer ape-ape pown..gerenti dpt....hahaha..kan tak mengidam...ngee...

restaurant vs gerai 5:
di restauran : tak boleh sembang kuat-kuat....suasane die pown muram jer...macam ade kematian...sumer berkabung....nak sembang pown kena ckp slow-slow......huh'....
di gerai : sembang la ape korang nak sembang...nak gelak sampai terkeluar kotak suare mcm spongebob tu ker.....pown boleh...hahahahhaa

restaurant vs gerai 6:
di restaurant : setiap kali pegi restaurant mesti kena oder pastu kena tax macam-macam...ggrrrr...
di gerai : setiap kali pegi gerai...duduk jer makanan sampai....coz tokei kedai da hafal menu feberet kite...siap dapat nasi tambah lagi...kan best cm tu....

hahhahahaha...dan sebab tu la aku lebeh suker lepak dekat gerai berbanding restaurant...
walaupown suasane die riuh...tp aku lebih selesa lepak dkt gerai...
wootttt wwottt...jom lepak ngn aku kat gerai...hahahha...



2:05 pm
5/26/2011

jom like entry kat atas

domo??apekah.........


domo??menatang ape tuh...hahahhaa..
actualy aku pown tak tahu menatang apekah itu...
kenapa dan kenapa domo amat disukai dan dicintai oleh kebanyakan remaja di seluruh dunia???
itu yang kita tak tahu..hahahhaha...
ternyata walaupown domo tu tak tahu binatang ape...
tapi still menjadi pujaan remaja mase kini...
dah la takde tengkuk binatang tu...
gigi plak tajam-tajam...berbulu plak tu..hahahahha...
aku tngk mcm menakutkan jer...
tapi setelah diselidik dan ditanya...
ramai yang ckp binatang xde tengkuk tu cute...
what?? cute??hahahhaa...cute lagi aku..hahahha..
knp la aku x menjadi kegilaan para wanita macam ko wahai domo...
sedang kan ko lg huduh lagi aku...hahahah...
sape-sape yang pencinta domo nie...
aku ade serta kan..beberapa keping gambar binatang yang xde tengkuk tu...
hahahhaha...and..kepada peminat domo...
jangan marah aku coz aku kutuk mahkluk aneh tu....
chill eaa.....hahahhahhaha..



oh!!domo.....

domo berbulu pink..hahahhaha

ade ke orang nk pakai macam nie pegi jln2??aduhai domo...


 handphone pown da jadi menatang nie..ish3...



baju domo



topi domo



air pown da jd domo...ish3...



slurpee domo....

  
OMG!!!!!tidak...xkan spongebob pown da jadi domo...isk3...


9:21 pm
5/25/2011

jom like entry kat atas

loghat orang perak...




hoh'....cube korang tengok gambar tu..betape hebat nyer loghat perak..
entri yg lepas admin ade ajar korang cara-cara nak cakap korea...
disebabkan admin nie orang perak...
entri kali nie..admin nk ajak korang mendalami loghat pekat perak..
sebut betul-betul...coz mane la taw...
nnt korang da pro loghat perak...
korang bley pegi interview ngn mamat khalid...
coz kebanyakan cerite yang die buat...
banyak gune longat perak..
jd zombie kg pisang ke2 ke....hahahhaa... 
tup tup da jadi artis...kan bagus...hahahhaha... 
 
A
ACHERKEME - macamana kalau
ATER - habis tu
ASER - Bila
AYO - Air
AJER NGAN YER -  betul sangat dah tu

B
BULOR - Lapar tak makan
BOLEN - Bertelanjang Bulat
BIOT - Degil
BERDAGHOH - berdarah
BERDANO - terlalu kotor
BERDAMO - bersepai
BENGKIN - garang
BEDA'AH - Tipu/bohong
BEBEI - degil sngt2 atau pun menyesal/bebal
BONYEH - lantai yg basah
BOJOT - badan basah habis kena hujan
BESIT - merotan
BEGHANSOR - nak balik
BALUN - pukul/makan/belasah
BANTEI - Bantal/pukul/belasah
BEGHOCHAT/BOCHAT - Ikan Haruan
BEKELE - Bergaduh
BONGKEH - Cungkil
BINGKEH - Bangun dengan cepat
BEBIGHAT - calar balar
BETOLO-TOLO - tak mahu pergi dulu sampai bertolak-tolak
BEGHAMBAT - Berlari

C
CHER/CER - cuba/'try'
CAKCHIBO - binatang pepatung
CENCOGHOT - Tikus berbau busuk
CENONGGEN - menconot ayam
CENANGOR - serangga yg berbau busuk selalu dijumpai berhampiran dgn lampu
CHICHO - jatuh satu2
CHUCHO - menyalakan api
CHUCHOR - siram/cucur tepung goreng
CHUAK - simbah
CHEGHIN/MENCHERGHIN - badan rasa nak demam
CHEGHOYE - Mencari
CHEKOH - pegang
CEKELAT - Gula-gula
CHAGHIT - koyak

D
DAN - Sempat
DEGHUIH - Nakal
DEDO - Panas2 sejuk

E
ENGKUH - Rupanya

F

G
GHODI/KODI - membetulkan balik/repair
GETAK - jatuh / luruh
GEGHOTOK/GEROTOK - jambatan
GETIK - menyampah
GANJEI - terkena / naya / terkejut
GHERBER/REBER - sesak, beriya, gedik, poyo
GILA SEPEREGHE - separuh gila
GEBOR - Selimut
GHEGHOBOK - Almari utk simpan lauk pauk
GENUIH - Memetik bunga
GHOPAH - dah mati
GHONJANG - Jolok
GELEGO - Alang2 rumah
GHERNIK - kecil/halus
GOMEN - Kerajaan
GEMO BEBENO - Suka sangat
GILIO - Giliran
GAMOK - Agak
GHALET - Leka

H
HAJAP - Ingin/hendak
HAMBAT - kejar
HANCHIT - Ketepi
HANTAP - badan yg sasa
HANGAT PIJOR - Panas yg keterlaluan
HEMPAH PIO - bertungkus lumus
HOGEH - goyang/goncang
HILIO - Hilir

I
 INGKER - seronok sangat

J
JELEBO - Labi2
JENUH - tunggu lama sngt
JELEIPEK - dah tak lalu nak bangun
JA'AMER - mukaddam
JELAGE - Taik pelita minyak
JEGEI - Biji mata yg terbeliak
JIGHUIH - siram
JUJUIH - meleh-leleh (contoh: air mata)
JEGHELUIH - kaki termasuk dlm lubang
JOGHER - padanan yg tak kena langsung

K
KUMER/KEIMER - kita, kami
KOMER - korang
KEMIN - Kemas/smart
KALA LEIPET - Kala jengking
KAYU ROL - pembaris
KALEN/KALEH - selak/berubah
KAYO - nak ke sungai/nak pergi buang air kecil/besar
KOKAK - Gigit
KOKO - 'Chocolate'
KOTEH/KEGHOTEH - Kertas
KELAMAYOR - mata dah kecil/mengantuk sangat
KEGHOBO/KOBO - Kerbau
KUTEY - dah lama/cungkil
KULU-KEILO - jalan mundar-mandir
KHIGHAP - sesuatu yg di dlm bekas dah terbalik
KHIG'EI - susun secara beselerak
KUDAP - Benda makan
KEBOH - nak sihat dari demam

L
LABUN - cakap/bagitahu/berkata-kata
LECAH - becak/lumpur
LECHAK - main2/buat sepah di atas katil
LIMBAH - air pekat yg kotor
LIBANG-LIBU -  tak senang duduk/tak tentu hala
LEGHEH/LEGHAS - cepat
LANGGAT - Susun tinggi; biasa guna pada pinggan
LUKU - ketuk di kepala
LENDUT - sesuatu yg dah terlalu berat
LEBOH - hilang
LESOH - Senyap
LEMPO - Baling
LEPO - tempat susun pinggan mangkuk di kenduri kawin
LENJUN - basah kena hujan

M
MIKER - anda, awak, kamu
MENGKEMER/MENGKOMER - awak/korang semua
MERABAN TEBEN - Tak Tentu Arah, Perbuatan yang Pening
MUNCOH - dah kaya banyak duit atau berharta
MERAMBU - joli sana sini
MENTEKEDAGHOH -  makan dgn lahap
MENTECHIKER - makan
MEGHOLOH - Tidor
MENTONG - makan sampai tambah 2-3 kali
MAKEI - pakai/guna
MENGKIAK - besar sikit dari anai2 selalunya menjadi kalkatu
MEGHEDANG-GHEDANG -  membuta-tuli/ikut suka
MENTELON - Seluar panjang
MELENGKO - membelit
MENEBEN MUKE - melangok kat kedai kopi
MENGERGHONYOT - berdenyut-denyut
MEMBANGO BAU - busuk baunya
MELANTUNG KOHONG - busuk sesangat
MOH - Jom
MEGHANDEI/RANDEH - menyeberang sungai dgn berjalan kaki
MEJELEIJEH - Meleleh
MUN - Kot
MEGHERBEH - Buang Air Besar/Berak
MEGHATOH - makan lauk tanpa nasi
MELEYSIO - tak sempat nak cari tmpt kencing
MUNTAH MONGGEK - Muntah hijau
MELEPEH - Kentut
METE - duduk diam tanpa bergerak
MENCICIT -  lari dgn laju
MANGKO - Buah yg dah keras, tak sempat masak/tunggu lama sangat
MANTOI - tak lut
MEGHUN - berasap/bakar sampah tanpa keluarkan api

N
NGELEIWO - Terumbang ambing kekiri ke kanan [Macam ular kena palu]
NYELAP SADOR - seseorang yg seperti dirasuk
NGELE’NYOR - Mengedik atau pun ngada²/ gatal
NYOR- Buah Kelapa
NYEGHOGIN -  tersenyum sorang diri
NGETIT - kena gigit serangga
NYAGHIH - mujur
NGELAT - main tipu
NGILEI - mengilai macam langsuyur
NGEISOT - bergerak sikit2 sambil duduk
NYENGKET - Mengintai
NYONGKIT - Berjalan-jalan
NGERNYI - geli geleman
NIN - Air yg jernih
NYELEBIUR - terjuih bibir
NYADIN - buat tak tau
NYENDIN - menumpang/mintak tumpang sekaki
NGENGHUWIT - benda halus yg bergerak
NGANCHOK WAK - "perkataan mencarut"
NYEGHENKEN - Kurus kering tak ada isi langsung
NGELATOR - Berdebar kerana terkejut
NYOGHOGAT - Perasaan menyampah terhadap sesuatu /sikit tak suka
NOHEN -  Buat tak ambil peduli
NYEGHOLANG - terang sangat
NYEMEDANG - selalu sangat
NYENDOI - ikut belakang
NYEGHAMBEI - Terjuntai
NYAMBEI/NGUNIN - "bersenggama"
NGELIGEH - Mengigil
NGEKEK - ketawa bedekah-dekah
NGERLUIN - bucu tikar yg terlipat ke atas
NGOBOK - menangis
NGELEJAT - mengelupor (seperti terkena air panas)
NGELEIBEH - lebihan
NGELEDIN - melengkung
NGOCOH - Mengacau
NGAMBOI - timbul dari dlm air
NGEIGHEN - senget/condong
NGHUNGUT-NGHANGAT - rasa tak puas hati
O
OGHANG - orang

P
PEROK - jakun / tak pernah tengok benda
PASIO - Pasir kering
PORES - jabatan hutan
PUIH OPEH - Pejabat pos
PIO - Tulen/Asli
PENGGEI - Baling/lontar
PETIA - memang sudah direnung/ memang yakin
PAGHAP - pukul
PENGOR - bau yg terlalu busuk
PO'NGOR - Terbuka
PACAK KETO - Penyucuk sanggul di kepala
PANCHOR - mandi air pancut
PEGHONJANG APER - Entah nak buat apa
PANJUT - Pelita
PELEY'OT - Terseliuh
PENANGGAH - Orang2 yg bekerja di majlis perkahwinan
PIGHEN MOLONG - Mangkuk
PENGANAN - makanan

Q

R
REBEN TEYBEN - selekeh sangat
REGIH - Penyapu lidi

S
SELUIN/SELEIWIN - selekeh, tak kemas
SIO - hendak
SEMUT GATEI - Semut Api
SEMBEI - Pasir basah
SENTEN - menarik kaki seluar ke atas
SIUT - cucuh / menyalakan
SELAIT - lampu suluh / torch light
SEPEGHOH - alas / lapik meja
SA'NGEI - tudung saji
SI-YAR* (sengorkan bunyi) - mangguk tingkat
SOMPEH -Serpih, Sumbing,ada cacat sikit.
SAMO - Merah Jambu
SOH - Sunyi sepi/ senyap
SENAWAT- Pulas/cubit
SELASOR - Pangkin
SUGHIH - berbincang mengenai salasilah keluarga
SEGHIH - mangacau nasi yg telah masak
SEGHIN - memulas telinga
SELUANG TEGHOBANG - Tupai
SEGHONOK BEBENO - Suka sangat
SELOGHO - usik-mengusik
SANTAK - masuk jauh ke depan/belakang
SENAYAN - Hari Isnin
SEMANGKA - Buah Tembikai
SEKUPANG LIMA DUIT - 15 sen
SEGHOYAT - hujan yg dah nak berhenti
SEMIYAK - Sihat/elok
SEGHOMPEH - serpihan atau sumbing
SELIMBO -  selumbar
SECHOKIN - Tingal satu/semata-mata/ (dlm english-'SOLEY/SOLELY')

T
TEMAN/AWOK - aku, saya
TOBEN - Tua Bangka
TAK KU SIO - tak mahu, tak hendak
TEPENGHONGOR/TERBEGHONGEH - Terbuka luas
TAWO HEBIO/LEISYO - rasa yg sangat tawar
TUMPO - jatuh tak bergerak/mati
TEJEGHOMBAB - Terserandung/jatuh tersembam
TABOH - pukul/belasah
TAK NGOMBEN - tak ada kesan, tak jadi apa
TOJEN - Kurus Tinggi
TEPEGHOK - Terperosok sembunyi
TETEMEH - pulih semangat
TOHOR - Tahan makan
TEGHOBANG/TOBANG - Terbang
TEGHOYAK - menangis
TENGIN - Bodoh2 bengap
TOGHEK - marah sangat
TEMBOK - Jalanraya(sebutan E tanda)/Bocor(sebutan E tanpa tanda)

U
UNTEI - buat kerja secara sikit2/tak terlawan

V

W
WEH LER -  ['ungkapan tak puas hati'] 

X

Y
YANGAT - Minuman Panas

Z

okeyh...korang ulang-ulang la bace perkataan kt ats sampai lebam..
insyaallah...lame-lame korang akan ingat loghat perak tu..
nnt datang perak bley la goreng pak cik-pak cik yang jual labu sayong tu...
hahahha...boleh dapat harga murah....tak pown..
korang join jer usopbook kt atas tu..hahhahaha..lagi senang..


6:22 pm
5/25/2011

jom like entry kat atas

pelik bila orang buat benda nie...tapi lagi pelik bila...........

 
hutm...mmg orang akan kate kita budak pelik bila kta buat somethng yg orang lain x buat...tapi ade benda yang lagi pelik bila ada someone yang buat luar dari kebiasaan yang kita buat...nak tau..jom bce kt bwh nie...

MEMANG PELIK BILA 
Orang buang sampah merata-rata, xde rase bersalah kat pengutip sampah
TAPI LAGI PELIK BILA
 Orang buang anak merata-rata, tak rse kesian kt rumah anak yatim kne kutip anak diorang
 

MEMANG PELIK BILA
Pompuan belajar taekwando, hebat mengalahkan laki

TAPI LAGI PELIK BILA
Teknik laki mekap mengalahkan pompuan, pegi pekan mesti pakai mekap blushing2

MEMANG PELIK BILA
tngk perempuan keras mcm laki
TAPI LAGI PELIK BILA
Laki tu pondan siap pakai baju dalam lagi 
 

MEMANG PELIK BILA
Parent sibuk keje sampai anak tak terjage dan terbiar
TAPI LAGI PELIK BILA
parent tak keja..tapi anak still nth ape-ape..prangai cam longkang


MEMANG PELIK BILA
Orang cakap style sekarang free hair

TAPI LAGI PELIK BILA
Ada org pakai tudung tapi jambul tersembul mengalahkan ayam katik 
 

MEMANG PELIK BILA
Ada orang cakap hisap rokok untuk lepas kan stress
  
TAPI LAGI PELIK BILA  
Ada orang cakap hisap rokok itu normal


MEMANG PELIK BILA
Cikgu marah anak murid xde sebab munasabah

TAPI LAGI PELIK BILA 
Parent budak tu marah cikgu tu balik sampai cikgu tu kena buang sekolah


okeyh...tu jer la untuk post kali nie...hahahha...pelik or tak...itu x penting...
yang penting kita chill ea....


11:35pm
5/24/2011 
 


jom like entry kat atas

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogdotdotdot copyright by @ezzie azahari