i'm back

the journey has begin.........

kAWAn - kAWan

ptptn diberhentikan....wtf...



hahahha...amacam..gempak tak...
gile...ptptn diberhentikan...wtf...hahahahaha...
mati ar macam nie...hehehe..sebenarnye saje je nak buat gelabah...
ptptn just diberhentikan kepada student yang dapat PURATA NILAI GRED KUMULATIF (PNGK) 2.00 kebawah...
sekarang nie...seramai 152 000 orang pelajar akan deberhentikan pinjaman ptptn die..
hahahaha..hambek kau...tapi korang jangan risau...
kepada sesiapa yang ptptn dia dibehentikan tu..
kalau korang dapat PNGK korang 2.00 ke atas untuk exam berikut nya..
ptptn korang itu akan disambung semula...hahahahaha...
macam-macam...tapi takpe...kerajaan buat nie sebab nak korang belajar bersungguh-sungguh...
bagi pointer up...hahahhaa...so..korang kene la belajar bersungguh-sungguh..
jangan banyak main...macam aku...hahahaha....
nie la entry paling pendek yang penah aku buat....dah tak larat nak merepek....hahahaha..
ok ar...pape pown..chill ea....





12:21 am
6/25/2011
jom like entry kat atas

" Contest Saya Suka Berimaginasi "





okay...jom masuk ke dalam imaginasi saya...hahahaha...
kalau la saya boleh jadi superhero yang boleh menyelamat kan dunia....
saya nak ada kuasa macam power rangers...
sebab power rangers nie dia ade macam-macam gadjet yang cool....
hahaha....and power rangers nie..bila dia lawan dengan orang jahat mesti dia menang...
kan kuat macam tu...satu lagi...saya nak jadi power rangers sebab...
setiap ahli dalam power rangers tu...akan dapat satu kenderaan....
pergh...itu yang cool tahap freezer peti sejuk tu....
hahahha...pastu power rangers nie jugak ade robot-robot yang kuat....
walaupown robot dia macam kotak....hahahaha...tapi still...boleh menang....
pastu power rangers nie..ade banyak jenis....lau kumpul semua...
mau penuh satu dewan...hahahah...
ok la....tu jela sedikit sebanyak tentang imaginasi saya...
hahaha..amcam imaginasi saya...cool kan...hahahahah...
kat bawah nie saya ada serta kan gambar berukuran poskad saya bersama 
member-member power rangers saya...hahahahha...


amacam??cool tak...hahahaha...
okeyh..sampai disini jela....
saya chow dulu....hope saya menang contest saya suka berimaginasi....
and thanks kepada fiq'ra pancake...
contest anda memang menarik...dah la cute buat contest yang cute pulak.....hahahha...*ayat bodek*
ape-ape pown..chill ea....



10:40 am
6/22/2011



jom like entry kat atas

edited by.....



hello sumer....ok...kali nie aku nak share ngan korang beberape keping gambar poster yang telah di edit...
hahhaha...bukan ape...bila dah takde keje nak buat....
mula lah timbul idea-idea yang lawak tahap tenuk afrika....
hahahha....aku harap korang menghayati gambar-gambar yang telah di edit khas oleh member-member aku...
ahahhahaha....jangan banyak cakap...jom layan...


nur kasih the movie

kl drift

adnan sempit


hantu kak limah balik rumah

kuale gengster

i'm not single

faster

merong mahawangsa


hahahahaha...amacam..best tak gambar kat atas tu.....
aku harap gambar-gambar kat atas tu menyentuh perasaan korang...
hahahha..biar gelak tak henti-henti....
dan gambar-gambar kat atas tu hanyalah gurauan...kalau korang suke...
like la entry tu..ok...aku chow dulu....chill meyh...





10:43 am
6/21/2011









jom like entry kat atas

perempuan akan kata apabila......





first..aku nak mintak maaf kat korang coz da lame tak update blog....
hahahha...mesti korang pelik kan kenapa tajuk entri aku macam tu...
sebenarnya aku saje je tulis macam tu..hahaha...
sory ek kepada kaum wanita..lalalalalala
okay...jom kita tengok ape yang kaum-kaum wanita tu akan kata apabila...


Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap: wow,cool nye mamat tu...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: mesti mulut dia busuk..sebab tu dia diam...hahaha

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nakal nya dia...sweet betul...
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang sesuai dengan muka dia..muka macam penjenayah..


kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: oh my hero......
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: ambik kesempatan je tu...


kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: bagai pinang dibelah dua...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: bagai pinang kena lenyek ngn lori..hancus....


kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: hahaha...ade can aku nak take over dia....
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: sabar ye..mybe ko akan jumpe jodoh ko nanti..


kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: dah la hensom..sayang binatang pulak tu..i like...
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: alarh...nak tunjuk la tu...


kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: pergh...lelaki idaman aku....
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang...dah lame jadi driver....hahahha...


kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: takut gambar tersebar ek...
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: aku pown taknak tangkap gambar ngan ko..hahahaha


kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: pergh..dah la hensem...romantik pulak tu..
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: nah tip ko...dah-dah..pegi main jauh-jauh..


kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: memang susah lelaki nak nangis...penyayang giler mamat tu..
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis la ko nie..macam perempuan jer...



hahahaha...korang rase orang-orang macam kat atas tu ade ker dalam dunia nie??
and sory kepada kaum wanita coz aku membabit kan korang..

bukan ape..korang kan suke bergosip...bhahahaha...
and entry kat atas nie just untuk hiburkan hati okay...
takde kena mengena ngan sape-sape pown...
so...chill okay....






10:16 pm
6/19/2011
jom like entry kat atas

hackers menyerang lagi....



okay..baru jer entry yang lepas aku tulis tentang beberape blog yang kena hack...
so kali nie....satu lagi blog kena hack...hadoi...
sampai bila la gejala nie nak berhenti...hahahahha...
apa lah salah seorang blogger nie...
salah ke dia menulis...hahahaha...
korang rasa benda nie betul tak??
aku tak cakap pown entry-entry yang aku tulis tentang hackers nie betul..
coz aku nak cakap pown tak berani...
nak cakap nie semua propaganda nak naik kan traffic...tapi ade bukti....
nak cakap tentang hackers nie betul...tapi kenapa dia nak hack blog yang x popular camtu??
hahaha..dari dia hack blog-blog camtu..baik dia hack benda-benda yang bagi keuntungan dekat dia...
betul tak aku cakap...hahahah...
jom tengok blog yang kena hack nie....

>>copiesstorise<<

tak kisah la dia nak hack sape-sape pown....janji dia happy...
pape pown chill ea..hahaha...
dah tak larat aku nak tulis panjang-panjang....
so chow....



1:38 am
6/17/2011
jom like entry kat atas

hackers menyerang bloggers...




hurm...skunk nie tengah hot cerita pasal hackers nie...
ntah betul ntah tak...tapi yang pasti nya...
beberapa blog di malaysia telah die hack oleh hackers yang bernama ANONYMOUS..
ahahahaha....kenapa dia hack blogger-blogger yang kecik macam tu ek??
aku pown tak paham...tapi yang aku tahu...
geng-geng hackers nie menyerang blog tertentu jer...
blog yang menggunakan email password yang sama dan akaun blog juga menggunakan password yang sama dalam akaun email yahoo/gmail dan lain-lain..hahahahah..
maybe selepas nie blog korang plak...tak pown blog aku..sape tahu kan...
huh'....bahaye betul geng hackers nie....skunk nie dieorang tengah berlegar-legar di ruang internet..
so...beware....hahaha...amacam??takut tak??hak3...
aku tengok blog-blog yang kena hack tu.....pergh.....
sangat menggerunkan....tapi aku rase isu hackers nie isu yang menarik...
dan aku rase dieorang sangat awesome...hahahah.....
yela...boleh masuk dekat mane-mane web sesuka hati...
time aku blog walking...aku jumpe perbualan anonymous dengan bloggers....
blogger tu tanye kenapa dieorang serang bloggers...
and hackers yang bernama ANONYMOUS tu cakap...

 "why? because your password easy to trace..did you change it yet? If you don't mind, I'll write it here.

Facebook-same password.
google email -same password.
blogger -same password"

jeng jeng jeng..rajin pulak anonymous nie komen-komen ngan blogger kan..hahahaha
okeh kat bawah nie aku ade sertakan link blog-blog yang kena hack dengan ANONYMOUS tu...
kalo korang nak tengok web tu....just click jer ok....


tapi betul ke semua nie??or just khabar angin jer...
ahahahha...kalau betul tu mintak-mintak la dijauhkan...
kalau khabar angin..lu kena beb....hahahaha...
ok la....ape-ape pown kita kena chill ea...
jangan biar kan hidup anda..diselubungi hackers...hahahaha..



10:34 am
6/16/2011




jom like entry kat atas

angry birds...



hahahahha...korang mesti pernah dengar kan games angry birds...
ala..game yang baling-baling burung tu..bagi mati tut...hahaha...
aku dengar kebelakangan nie...games tu top....
and nak dijadikan cerite...tadi member aku offer nak bagi aku game tu...
so...dengan perasaan yang teruje aku maen game nie...
tapi setengah jam kemudian perasaan teruje aku bertukar jadi bosan..
hahaha..ape la yang best sangat dengan game burung tu..
dah la susah....bosan pulak tu...buat benda yang sama berulang kali...
pastu level die banyak...huh'..nak habis kan level 1 pown berjanggut..hak3..
mampuih aku...lame gile...kalau korang maen sehari...belum tentu level 1 nk habis..
hahahha....maybe sebab icon-icon games tu yg kiut tu yang buat games tu top kowt...
tapi aku tengok tak kiut pown..kiut lagi aku..hik3..
tapi yang cool nya tentang game tu...setiap burung ade kelebihan masing-masing...
korang try la maen game tu...bagi aku game tu bosan sikit....
tapi tak tahu la korang macam mana kan...lain orang lain pandangan nya...
ok la....aku nak cari mood balik habis kan game angry birds tu....hahahaha...
pape pown chill ea....hahahahaha....
kat bawah nie aku ade sedia kan beberapa gambar dalam game angry birds tu...

antara icon burung yang ade dalam game tu..

level 1

nie time nak tembak gune burung tu..

antara level yang ada dalam game tu..

burung kuning nie bile click dua kali die jadi laju..



10:57 pm
6/14/2011





jom like entry kat atas

blogger perak is awesome



hahahaha...pergh...semalam letih giler....
seharian hangout dengan blogger perak....
walaupown letih tapi kami having fun together.....
okeyh...mula-mula rancang nak lepak kt ulu chepor...
tapi disebab kan kami nie sume nye tunggu matahari terpacak baru bangun so....
plan nak g ulu chepor tu dibatal kan...
kami tros berkumpul kat jj...aku sampai jj pkol 12.30...
aku sampai-sampai sorang member aku da ader....name die ajim...
tak tau la die sampai dekat jj tu pukol bpe...hahaha..
coz awal giler die sampai...lepas tu aku tunggu geng-geng blogger yang lain sampai...
pergh...punye la lame...hahahaha...dah la orang ramai...naek pening kepale aku...
hahahaha....lepas tu kami berkumpul kat tempat wayang..meramai kan lagi manusia kat situ...
hahahahha....bincang punye la lame nak tengok cerita ape...
bincang punya bincang...last-last tiket sold out.....hahahahaa
huh'..malang giler nasib kami....hahahaha....dengan hati yang duka dan lara..
kami tros pergi lepak kat foodcourt....pergi melantak...sebab perut aku da bunyi lagu dangdut da...
hahahahah....lepas sumer perut blogger perak terisi dengan makanan...
kami tros pergi main bowling...pergh...tanpa disangka-sangka...
aku menang..hahahaha....hebat betol aku nie...hahahaha.....
lepas kami pergi main bowling....cik syilla hura...ajak kami melalak...
2 jam kami melalak lam kotak tu...hahahhaah...
aku pown ape lagi....test bakat yang terpendam la...
suare aku takde la best sangat...tapi kalau masuk AF tu kire juare la jugak...hahah
best giler....layan jer....lepas tangan badan ngan tekak letih...
kami lepak dekat padang polo pulak....pergi cuci mata sambil perkena laksa tawar...
aku tak makan pown...aku dengar dieorang la cakap...
hahahahaha..lepas dah puas cuci mata kat sana..
and perut kenyang...aku pown balik.....
yela...hari pown dah nak gelap...mau nyer jumpe volkswagen kuning dalam terowong mampus aku...hahahha
letih tu jangan cakap la.....naik sengal tulang belakang aku....hahahah...
tapi memang best giler....sape-sape blogger perak yang tak pegi tu memang rugi...
and credit to copie....achik...ajim....syilla hura...and 3 lagi perempuan tu...
aku tak tahu ape name nye....hahaha...anda semua memang awesome.....
hahahahahah....okey ar....
ape-ape pown...chill ea......




10:33 am
6/13/2011



jom like entry kat atas

1001 kisah sebelum...semasa...dan selepas bercinta....bhg.2



hahahha..disebab kan ramai yang like entry aku yang lepas...
aku dengan berbesar hati...menyambung entry tersebut....
dengan menggunakan idea yang ade nie...aku harap korang seronok baca blog aku...
niat aku nak bagi korang happy...coz aku tengok sekarang nie...
ramai yang ade masalah...masalah cinta la...life la...hahahha...
so..enjoy ok...
1001 kisah sebelum...semasa...dan selepas bercinta bahagian 2...


kisah 1:
sebelum bercinta....doakan saya dapat jawab exam ek...
semasa bercinta...abang doakan ayang dapat dekan...
selepas putus...aku doakan ko repeat paper tu...haha!!!



kisah 2:
sebelum bercinta...hello awak..
semasa bercinta...hai abang..rindu la...
selepas putus...ko nak ape lg!!!



kisah 3:
sebelum bercinta...tersedak ke??...nah minum air...
semasa bercinta...tersedak ke??...meh ayang tepuk belakang abang...
selepas putus...tersedak ke??...padan muka ko!!



kisah 4:
sebelum bercinta...awak add la saya kat fb...
semasa bercinta...ayang nak username & password abang boleh??
selepas putus...mana profile ko...meh aku nak block ko..hahahah
...



kisah 5:
sebelum bercinta...saye suke awk sangat-sangat..!!
semasa bercinta...ayang sayang abang ketat-ketat..!!
selepas putus....sayang??ko sape??hahahahha...



kisah 6:
sebelum bercinta...awak suka like post saya ek..
semasa bercinta...abang nie...like gambar ayang je tau...komen la ckt...
selepas putus...woi!!pahal like je keje ko!!buat penuh notification aku jer...huh'...



kisah 7:
sebelum bercinta...awak memang suka balas msg pendek-pendek ek...
semasa bercinta...ayang marah ke...pendek je balas msg...
selepas putus...baik ko hantar msg kosong je...senang aku xpayah nak baca!!



kisah 8:
sebelum bercinta....pandai ek awak cakap bahasa korea...
semasa bercinta...abang ajar la ayang bahasa korea...
selepas putus...asyik word tu je ko sebut...tu je ke ko reti...



kisah 9:
sebelum bercinta...eh..terserempak lagi kita...
semasa bercinta...eh..ayang buat ape kat sini...
selepas bercinta...eh...semak ar...asyik-asyik muka ko..takde muka laen ke..



kisah 10:
sebelum bercinta...merdunya suara awak...
semasa bercinta...sedapnya suara ayang ni...takleh tido abang...
selepas bercinta...bising ar!!suara macam katak...tampo kang!!



hahahaha...betol tak ape yang aku tulis kat atas tu...
ade kena ngan korang tak??
kalau ade aku mintak maaf....entry dekat atas tu just untuk hiburan...
tiada kena mengena dengan korang ok...hope korang suka entry aku tu...
kalau suka...korang like la tau...hahaha...ape-ape pown...
macam selalu aku cakap...chill ea....






1:15 am
6/10/2011
jom like entry kat atas

tutup la aurat weh....



hahaha...pertama sekali...aku nak mintak maaf kepada kaum wanita...
bukan sebab ape...sebab entry aku kali nie...
ade berkaitan dengan dieorang...
hahahaha...okay..berbalik pada tajuk aku tu...
semalam aku hangout main bowling dengan member-member aku...
masa tengah syok main...tiba-tiba fokus aku terganggu...
ade seorang awek duduk kat lane sebelah aku...
baju die...perghh...ketat meyh...siap nampak baju dalam lagi...
hahahhaha...aku yang baru nak meninggkat jatuhan pin...trus hilang fokus...
fikiran aku tergangu...hati berdegup kencang..hahaha..
aku yang baru nak menang..terus kalah...huh...
aweks tu memang menggangu kosentrasi aku...
kalau korang nak tahu macam mana lebeh kurang gambar yang kat bawah nie la...


adeh...tolong la...nak muntah aku tengok....bukan aku nak kutuk awek-awek gemuk....
tapi tolong la...badan dah la ade lebihan otot...tutup la aurat tu....
kalau badan macam model takpe la jgk...semangat la sikit aku nak main bowling...
nie adess...melemah kan semangat aku jer....hahahahahah....
aku bukan nak cerita pasal awek tu aku kalah main bowling..
tapi aku nak cerita...tutup la aurat tu...tak malu ke orang tengok...
haish...kalau aku malu weh....hahahaha....
ok la..sampai sinie jela entry aku kali...
and sory again kepada sesiapa yang terase..
chill meyh...



12:26
6/9/2011
jom like entry kat atas

1001 kisah sebelum...semasa...dan selepas bercinta.....



hahahah...entry kali nie..aku tulis..sebab aku tengok ade sorang admin untuk satu fanpage nie...
rajin update fanpage dia...naik bersepah wall aku...
bila aku bukak wall aku dekat fb..tengok semak dengan kate-kate dia...
so...dengan berbekalkan idea yang tak sebeberapa nak ada nie...
wujud la entry aku kali nie...untuk dikongsikan bersama...
dalam hidup nie...mesti korang pernah bercinta kan..
tipu la..kalau korang cakap...korang tak pernah bercinta....
dan masa bercinta tu..mesti ada perkara-perkara pahit...manis..masam...busuk...hahaah
betol tak...so...entry kali nie..aku nak cerita kat korang...
kisah 1001 kisah sebelum...semasa...selepas bercinta...
actualy tak la sampai 1001...hahhaha..boleh krem jari aku taip banyak-banyak...
hahahahha...ok..jom bace entry kat bawah nie....


kisah 1:
sebelum bercinta...awak memang suka pakai baju tu ek...
semasa bercinta...asyik pakai baju ni je...
selepas putus...woi!!xbasuh ke baju tu...asyik baju tu je...

kisah 2:
sebelum bercinta...betul ke ni gambar awak...
semasa bercinta...wah,abang macam pelakon korea la...
selepas putus...ntah gmbr mane die potong..pastu kate muka die..

kisah 3:
sebelum bercinta...hensem awak pakai spek itam...
semasa bercinta...abang ni...malam-malam pun pakai spek itam...
selepas putus...hensem ape...juling..sebab tu pakai spek itam..

kisah 4:
sebelum bercinta...pendiam ek awak ni...
semasa bercinta...abang ni tak banyak cakap la...
selepas putus...pendiam ape...suare sengau..tu yang diam....

kisah 5:
sebelum bercinta...aik...tak tido lagi??...
semase bercinta...tak tido lagi??ingat dekat abang...
selepas putus...patut la tak tido..muka pown macam pecah rumah...

kisah 6:
sebelum bercinta...huarghh...ngantok la awak...
semasa bercinta....huarghh...ayang tutup mulut tu bile nguap...
selepas putus...huarghh...dah macam badak air aku tengok...sebiji lak tu!!

kisah 7:
sebelum bercinta...sa sa sa saya su su su suka a a awak....
sesama bercinta...a a abang sa sa sayang a a ayang....
selepas bercinta...a a a aku...cepat la cakap!!aku tampo jugak kang budak ni!!

kisah 8:
sebelum bercinta...awak..follow blog saya taw...
semasa bercinta...ayang buat kan blog utuk abang ek...fb pun ayang buatkan kan....
selepas putus....blog??jap2...nak block ko la ni...mane button block ni...

kisah 9:
sebelum bercinta...awak...saya ada masak untuk awak...so..sweet...
semasa bercinta...awak hari nie awak makan masakan saya taw...
selepas bercinta...patut la aku sakit perut dulu..rupe nye aku makan masakan ko...

kisah 10:
sebelum bercinta...awk diet ke...
semasa bercinta...ayang jangan diet sangat..nanti gastrik...
selepas putus...diet la sampai kering badan tu..da la tak lawa...nanti terus huduh...hahahaha


okay...tu jer yang dapat aku tulis...ada tak yang kena dengan korang...hahaha
yang dekat atas tu..hanyalah gurauan ea..
kalau korang suker..korang like la taw kat atas tu...huhuhuhuh...
time kasih....and chill meyh.....




11:46 pm
6/8/2011

jom like entry kat atas

kawan blogger...



hahahha...seronok jadi seorang blogger nie...dapat tambah kawan...
macam cerita aku nie....time aku ronde-ronde dalam facebook...
aku terkomen la dengan seorang aweks nie...dalam page blogger..
tengah sembang-sembang kosong dengan die...tiba-tiba satu isu terbangkit..
pasal ezzie bieber...hahahaha...sembang punye sembang..
dengan slumber die cakap nak tulis pasal isu ezzie bieber tu...
hahahaha...aku pown ape lagi...goreng la aweks tu...ingat die nak mengalah...
dengan bangga dan seronok nye aku mengumum kan kemenangan aku...tiba-tiba...
satu entry yang bertajuk jejake perasan muncul...hahaha...
aku pown bace la entry tu...dan ade gambar...


memang sah la tu gambar aku...terus tergelak besar aku...
sungguh berani aweks tersebut...hahahah..takpe-takpe...sungguh seronok bertemu dengan beliau...
walaupown aku tak tahu asal usul beliau....hahahahaha...



nie la gadis tersebut....ratu anjasmoro...hahahah..jangan marah..just joke...

hye si gadis...chill k..sory for everything...saya hanya nak mencari ramai kawan..
dan awak salah satu dari kawan saya...ahahhaa.....
kepada semua yang visit blog aku..bley visit blog awek nie jugak...
kalau korang nak visit just click this...miss secreto de amor..
ape maksud perkataan tu pown aku tak tahu..
maybe die nak cakap....saya miss malaysia kot...hahaha...
once again...chilll and chillll ok...hahaha




10:53 pm
6/5/2011




jom like entry kat atas

bahaya seorang blogger



okeyh..entry nie aku dapat dari seorang bro nie...
die mintak aku sebarkan...untuk kebaikan bersama...
so sebagai sifat tanda ingin ingat memperingati....aku nak share story nie kat korang...
korang bace and fahami la ek entry kat bawah nie...


perkembangan Internet di Malaysia telah menyebabkan penulis blog (blogger) bertambah dan mereka ini terdedah kepada risiko perundangan sivil dan criminalseperti:
  1. Hak Cipta (Copyright)
  2. Tanda Dagangan (Trademark)
  3. Fitnah (Defamation)
  4. Hasutan (Sedition)
1. Hak Cipta
Hak cipta digunakan untuk melindungi hasil kerja seseorang sama ada bertulis, lisan atau visual dan bertujuan untuk mengekalkan keaslian daripada disalin tanpa kebenaran. Perlindungan hak cipta merangkumi kerja-kerja yang berikut:
  • (A) karya sastera, seperti karya tulis, novel, kod sumber dalam program komputer dan laman web dan kandungan dalam pengeluaran multimedia;
  • (B) karya muzik dan dramatik, seperti skor muzik, drama, dan skrip televisyen;
  • (C) karya seni, seperti gambar, patung dan imej, dan
  • (D) rakaman suara dan filem, seperti filem (seluloid tradisional dan pelbagai format video), nota, kaset dan CD muzik, drama atau ceramah.
Beliau menegaskan bahawa membuat posting berkaitan gambar, rekabentuk, gambar produk yang dilindungi oleh hak cipta adalah tidak dibenarkan sama sekali. Perkara yang sama berlaku apabila pemilik blog menawarkan rakaman suara dan fail audio yang boleh dimuat turun, pastikan tidak melanggar hak cipta fail tersebut. Beliau turut menggariskan beberapa syarat untuk menulis posting agar tidak melanggar hak cipta.
  1. Cipta gambar, grafik, kod dan perkataan sendiri.
  2. Gunakan lesen hak cipta yang dibenarkan dalam skop yang telah dipersetujui
  3. Gunakan gambar percuma di Internet selagi tidak melanggar terma yang digariskan oleh pemilik asal.
2. Tanda Dagangan
Tanda dagangan memberi hak kepada pemilik cap dagangan untuk mengelakkan orang lain menggunakan logo, slogan atau identiti mereka untuk tujuan lain atau mengelirukan pengguna.
Para blogger dikira menyalahgunakan tanda dagangan apabila menggunakan logo atau identiti pemilik tanda dagangan lalu dibawa ke laman web lain, bukannya laman web rasmi pemilik tandan dagangan. Perkara ini boleh menyebabkan kekeliruan pengguna. Oleh yang demikian, pemilik blog mestilah menulis penafian bahawa laman blog mereka tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan identiti yang dibawa oleh penulis dalam tulisan mereka.
3. Fitnah
Akta Fitnah 1957 (Defamation Act 1957) diperkenalkan untuk membendung bahan cetak dan penyiaran daripada melakukan fitnah dalam penerbitan mereka. Fitnah yang dibuat oleh penulis terhadap seseorang sehingga merosakkan reputasinya terbahagi kepada bentuk tulisan atau lisan. Dalam penulisan blog, akta ini tidak boleh disesuaikan kerana hanya digubal untuk penerbitan buku dan penyiaran. Namun para penulis blog haruslahberhati-hati ketika menulis berita agar tidak memfitnah pihak lain.
4. Hasutan
Penulisan blog yang menjurus kepada penyebaran maklumat yang tidak benar, tidak lengkap atau mengelirukan mengenai perkara-perkara sensitif seperti perkauman dan keagamaan atau kandungan yang boleh menimbulkan kebencian dan penghinaan terhadap kerajaan atau penguasa adalah dilarang. Penulis boleh dikenakan tindakan dalam Akta Hasutan 1948 sekiranya tulisan mereka di’quote’ di dalam akhbar atau buku seperti yang berlaku kepada Raja Petra.
Sebagai kesimpulan, saya memberi pesanan kepada semua penulis blog di Malaysia agar lebih bertanggungjawab ketika menulis kerana kebebasan bersuara yang dibenarkan di Malaysia adalah tidak mutlak.
RUJUKAN
BLOGGING – ARE YOU EXPOSING YOURSELF TO LEGAL LIABILITIES? oleh Sabrina Mohamed Hashim
okey...nie jer yang aku dapat nyatakan dari sumber bro adam roslan..hahhaha...and credit to adam roslan......ok la...pape pown kite chill k....


9:16 pm
6/4/2011

jom like entry kat atas

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogdotdotdot copyright by @ezzie azahari