i'm back

the journey has begin.........

kAWAn - kAWan

tutorial nak buat disable highlight...



hahahhaha....aku rase nak jadi cikgu la pulak kali nie.....
so entry kali nie...aku nak ajar korang tutorial..
cara nak buat disable highlight untuk blog korang...
disable highlight nie boleh mengelakkan daripada entry-entry korang di copy.....
hahahhaah....kalau korang buat disable right click pown.....
orang still boleh copy entry korang tu...dengan tekan ctrl + c ....
lagi pown kalau korang buat disable right click just menyusahkan orang yang melawat blog korang tu...
yela....tak boleh nak bukak new tab....
pastu bila right click keluar perkataan-perkataan yang mengarut...huh'...sengal...hahahha
so untuk menjamin keselamatan entry korang...dan memudahkan orang nak membaca blog korang...
aku cadangkan korang buat disable highlight...kalau korang nak buat disable highlight...
korang boleh ikut tutorial kat bawah....





1. pegi dashboard korang ...

2. pegi kat design ,,,

3. add a gadget

4. add a HTML/JavaScript

5. copy nih >>>

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
Add


6. click save.. 


ok..dah siap da...now entry korang terselamat daripada copycat....so
selamat mencuba ea....hahhaha....tutorial aku kat atas tu membantu korang...sila la klik button like kat atas tu...heheehehehe..
tengok..korang tak boleh nak copy link kat atas tu kan...so tu la function die....disable highlight...hahahhahah




5:32 pm
6/4/2011


jom like entry kat atas

1 comment:

  1. mengong meno ~ nk highlight JavaScript pown x bleh
    pikio lew skit //// delete la post nih

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blogdotdotdot copyright by @ezzie azahari